Print deze pagina

Psychotherapie: Een innerlijke reis onder deskundige begeleiding

Rozenbottel

Tot bloei komen is ook……vrucht dragen


Uitnodiging:

Als je overweegt om in therapie te gaan dan nodig ik je uit om de tijd te nemen om onderstaande rustig te lezen. Want dan gaat het hierna volgende namelijk over jou!!!

Spreekt het je aan, dan kun je altijd een afspraak maken voor een oriënterend gesprek.

 

Psychotherapie kan de doden niet terug halen, invaliditeit niet opheffen, de moeilijkheden van het leven niet voorkomen. Ze kan mensen wel helpen om er beter mee om te gaan. Soms gaat het om minder ernstige problemen, soms wil iemand aan zijn innerlijke groei werken. Elke levenssituatie roept gevoelens op die zich uiten in het dagelijks leven. Soms genieten we daarvan, maar ze kunnen je ook behoorlijk in de weg staan. Dat laatste kan aanleiding zijn om aan verandering te werken.


Je hoeft er niet alleen voor te staan als je te maken hebt met:
  • Verdriet, of verlies
  • Ongezonde stress, of niet tot rust kunnen komen
  • Willen werken aan innerlijke groei
  • Een moeilijke keuze
  • Het ervaren van te weinig, of juist te veel enthousiasme
  • Burn-out, vermoeidheid
  • Schaamte, minderwaardigheidsgevoelens en/of zelfkritiek
  • Gevoelens van leegte en zinloosheid
  • Leren leven met ziekte en/of gebrek
  • Extreme verlegenheid
  • Angst voor ouder worden
  • Angst voor eenzaamheid
  • Vast zitten in een rolpatroon waar je bevrijding van zoekt

Soms is er een concrete aanleiding om in therapie te gaan: een overlijden, ziekte, een moeilijk afscheid, gevoelens van somberheid. Soms is er sprake van vage klachten: last van verveling of juist stress, vermoeidheid, gevoelens van leegte en zinloosheid

Thuis komen: De mooiste momenten van een innerlijke reis zijn dan ook misschien wel die waarop je “thuis” komt. Thuiskomen staat voor het vinden van rust, vrede, authenticiteit, stilte en liefde. In jezelf en in de contacten met anderen. Je hoeft nergens meer heen,je bent er al: thuis bij jezelf. Meer in contact met je kwaliteiten en meer in je kracht. En dichter bij het doel waar je voor kwam: verlost worden van de klacht waar je mee binnen kwam.

Echter, even waar is de uitspraak uit het Taoïsme: “Je weg is je doel.” Deze uitspraak brengt je in het Hier en Nu en helpt je om bewust om te gaan met wat zich aan je voordoet en bij je contacten met anderen. Het is niet alleen het doel dat belangrijk is; van de reis zelf steek je ook heel wat op. En dat is ook de bedoeling: zo wordt psychotherapie een leerproces wat je op je eigen benen zet.

Realistisch: Psychotherapie is bij Inner Travel Service geen Botox voor de ziel. Leed hoort nu eenmaal, net als vreugde bij het leven. Hoe behoud je ondanks dat leed ook welbevinden is de realistische en beantwoordbare vraag.

Werkwijzen: Bij Inner Travel Service wordt gewerkt met onder andere lichaamswerk, ervaringsgerichte therapie, Mindfulness, visualisaties, communicatieve vaardigheden, innerlijke dialogen, meditatie, concentratie, en soms bepaalde vormen van kunst.

Heel concreet: Therapie gaat verder dan hulpverlening of training. Het is een proces waarbij je in toenemende mate je oorspronkelijke spoor terugvindt en nieuwe hanteringsmethoden aanleert. Je komt er vaardiger uit dan toen je er aan begon. Geen zweverigheid, maar een doelgericht traject waarbij je door de therapeut wordt begeleidt met kennis, ervaring, inzet en zorgvuldige, persoonlijke aandacht.

Bagage van de therapeut: De therapeut bij Inner Travel Service is Annemieke den Dulk. Tot haar bagage horen onder andere ervaring in het maatschappelijk werk, een afgeronde opleiding Psychosynthese, Gestalt- en Transpersoonlijketherapie (3,5 jaar), een Jungeaanse nascholing van 14 maanden, een volledige Mindfulnessopleiding, Compassietraining bij het Rino en het werken met Saluto Genese. Er wordt gewerkt vanuit de Westerse en uit de Boeddhistische psychologie.

Psychosynthese leerde ik van Piero Ferrucci, Gestalt- en Transpersoonlijketherapie bij Jan en Riekje Boswijk, Mindfulness Based Interventies leerde ik o.a.van Johan Tinge, Frits Koster, Joke Hellemans en van Edel Maex. De 14 maanden Jungiaanse bijscholing van Atum O’kane. Ik werk al dertig jaar met de zingevingsbenadering van Victor Frankl. Welke benadering wordt ingezet is afhankelijk van wat zich op dat moment voordoet.

.



Volgende: Gestalttherapie