Print deze pagina

Coaching bij stress en burn-out

Rozenbottel

Leren waar de rem zit

Begeleiding van herstel bij stress en burn-outklachten via de Chronische Stress Reversal (CSR) methode.

Wat is Chronische Stress Reversal (CSR)

CSR is een medisch- psychologische benadering, gericht op preventie en behandeling van stress gerelateerde klachten, waaronder vermoeidheid, opgejaagd voelen en burn-out.

CSR betekent Chronische Stress Reversal: het omkeren van de neerwaartse spiraal waarin iemand kan belanden door overbelasting of chronische stress. De methode werd ontwikkeld door de psychologe Sonja van Zweden, nadat zijzelf in een Burn-out was beland en maar niet herstelde. Zij ontdekte dat stress in eerste instantie vraagt om lichamelijk( !) herstel; zet dat herstel in, dan verdwijnen vaak een heleboel klachten al vanzelf. Lichamelijk herstel heeft dan ook de eerste prioriteit bij het CSR traject. De methode is de laatste jaren zeer intensief bijgewerkt en aangepast, zodat niet alleen uw coach nu, maar ook de cliënt mee mag genieten van de wet van de remmende voorsprong.

Hoe gaat het in zijn werk

Reversal betekent omkering, vernietiging, doorbreken. Om tot een omkering, doorbreking van de stressklachten te komen, werkt de coach met de cliënt aan:

Het vaststellen van de ernst van de klachten. Dit gebeurt door middel van een energie check-up en door een z.g.n. psycho-fysiologische metening.

De energiecheck-up

Deze bestaat uit het invullen van een vragenlijst via internet die naar het CSRcentrum gestuurd wordt. Hierbij worden o.a.  uw stress-niveau, herstel na werk, vermoeidheid, concentratie, uw slaapkwaliteit gemeten.  De lijst gaat verder in op: de kwaliteit van functioneren op dat moment op fysiek, emotioneel (heeft u "een kort lontje"), en cognitief niveau (kunt u nog goed plannen, u concentreren, etc).

De vragenlijsten zijn grotendeels wetenschappelijk gevalideerd en geven de coach en de cliënt een goed beeld van de ernst van de klachten. Zo kan ook vastgesteld worden welk behandeltraject geïndiceerd is. Omdat de metingen resulteren in getallen, zijn later in het traject de vorderingen heel inzichtelijk te volgen. Dit helpt niet alleen de cliënt- hij ziet zijn herstel weerspiegeld in die cijfers, het helpt ook bij het contact met de werkgever, en met de bedrijfsarts.

Meten is weten

Naast de energie-checkup krijgt u ook een psycho-fysiologische meting. Hierbij krijgt u zicht op uw fysieke reacties op stress en op uw vermogen om te herstellen.  Verder kunt u direct zien hoe stress afneemt als u een oefening doet die u dan gegeven wordt. Ik krijg als coach zo zicht op uw herstelprogramma en u krijgt een eerste zicht op het effect van het doen van oefeningen die bij dragen aan uw herstel.

Het traject wordt dan aangepast aan de ernst van de klachten. De behandeling verloopt deels gestructureerd en deels individueel.

Certificatie

  • In 2007/2008 heb ik mijn kennis van het ontstaan, de werking en de behandeling van stress en burn-out intensief geactualiseerd door het volgen van de opleiding tot CSR-coach.
  • Uw coach is nu gecertificeerd CSR-coach. Dat betekent dat ik geautoriseerd ben om de methode toe te passen. Verder ben ik geregistreerd, dat betekent dat er een directe lijn is met het landelijke CSR-centrum. Expertise, actuele informatie én fysiek doormeten op stress, staan tot uw beschikking via uw coach.
  • Om de kwaliteit blijvend te bewaken en om telkens actuele wetenschappelijke bevindingen in de behandeling te kunnen integreren, volg ik  intervisie bij het landelijk centrum. Daarmaast neem ik regelmatig deel aan nascholingen.

Aanmelden en meer informatie

Gegevens voor aanmelden en meer informatie vindt u op de contact pagina.

 


Vorige: Veerkracht
Volgende: Praktische gegevens